onsdag 17 februari 2010

himmelsk smak av soltorkad tomat

Jag äter mycket godare mat nu än innan jag började käka veganskt, har jag kommit på. När jag var vegetarian (vilket jag ju egentligen inte var då jag käkade fisk så det stod härliga till - speciesist javisst) bestod min kost huvudsakligen av tre saker: mjölkprodukter, fisk och halvfabrikat. Jag åt knappt grönsaker och definitivt inga baljväxter, och min matlagningskonst var på nivån steka upp en produkt och koka nånting till. Jag var vegetarian för djurens skull men kan såhär i efterhand undra hur pass mycket djuren egentligen blev hjälpta under dessa år, då jag utan särskilt dåligt samvete fortsatte stoppa i mig döda djur av endast en sort, ägg- och mjölkfyllda produkter (högst troligt ägg från burhöns) och kroppsvätskor från instängda och bestulna (och sedermera slaktade) mammor och barn.

Ja det var väl nån stackars gris och några broilers som blev förskonade under min vegetariska period, alltid nåt. Och sen kanske jag inte hade blivit vegan om jag inte tagit de där stegen till att börja med, alla resor börjar med ett steg osv. Och om en köttis skulle byta några biffar mot äggiga halvfabrikat skulle jag (och kosläktet) jubla, så jag kanske inte ska vara så hård mot mitt dåvarande vegetariska jag. Det var bättre än att göra ingenting. Och så är det alltid lätt att vara efterklok. Nu vet jag så mycket om hur djuren har det och har funderat på hela grejen ur andra perspektiv (etik, djurrätt, makt, förtryck, filosofiskt), tror inte jag hade särskilt mycket kunskap då och var väl som många är generellt - okunniga och oerhört benägna att blunda för det som är jobbigt och fortsätta tugga på det som smakar gott.

God mat ja, det var det jag började skriva. Jag äter mycket godare mat nu. Om det beror på att vegankäk generellt sett är godare än tillagade djur låter jag vara osagt (tycke och smak är ju som bekant ändå högst individuellt), och förresten är hela "för att det är gott"-grejen enligt mig mest tröttsam och intetsägande. Att äta djur får smaka hur gott som helst, vi har ändå ett val, och alla köttisar gör val dom också även om många inte tänker på det. Om stekt hund vore gott, skulle du...? Nähä, inte det. Stekt bebis då, någon - om det var gott? Nähäpp.

Jag tror helt enkelt att min mat är godare nu för att jag nuförtiden lagar mat. Gör grejer som jag är övertygad om att jag aldrig idats (bra ord) göra om jag haft den bekväma vägen att tillgå, med alla genvägar och snabba lösningar i form av produkter som köttisar efterfrågar. Typ majonnäs, tårta, svampstuvning, pålägg, såser och dressingar och röror, pizza och köttbullar skulle jag aldrig ställt mig och gjort för ett par år sen. För att inte tala om att lägga in sill (aubergine alltså...). Så det är bra. Jag har lärt mig laga mat. (Duktig idiot.) Men det är klart att jag ändå drömmer om en tillvaro där det veganska utbudet är större, billigare och mer lättillgängligt, och nån gång kommer vi nog dit. Kanske om jävligt länge, men ändå. Och detta ökade utbud kommer gå hand i hand med ett minskat lidande för djuren. Halleluja!

(Förresten finns det här ett blogginlägg om just önskan efter fler alternativ.)

Anyway, all denna tankeverksamhet sattes igång av att jag tog en tugga av detta, receptet längst ner. Helt jävla sjukt gott på macka eller med sked.

Inga kommentarer: