Tre säkerligen icke-veganska chokladpraliner gjorde denna dag endast nästintill vegatabilisk, men i övrigt har allt jag ätit idag varit fritt från lidande och död och dessutom förbaskat gott. Kan jag så kan vem som helst äta veganskt, visst krävs det en smula kunskap och en nypa motivation men det skaffar man sig lätt via nätet (t ex vegania.net där det mesta man behöver veta står att läsa) och/eller vegatariska kokböcker som det finns en uppsjö av. På Djurens Rätts hemsida kan man läsa om hur djuren som svenskarna äter har det innan de dödas och äts, låter man bara bli att blunda torde motivationen att äta färre djurdelar infinna sig i ett nafs. Eller så är jag väldigt naiv, vad vet jag. Till frukost denna dag njöt jag av två knäckemackor med mosad avokado på (supergott med citronflingsalt), sojayoghurt (Alpro) med hallon från frysen och ett glas Proviva. Lunchen bestod av rödbetssoppa med lök, potatis, vitkål och gröna linser (som V nu har introducerat för mig, tack!) från igår, en klick sojayoghurt i denna soppa var pricken över i:et och ett himmelskt gott bröd till gjorde måltiden komplett. Till middag gjorde jag en chili con carne utan carne men med vegetarisk färs (Hälsans Kök tror jag) och kidneybönor med mera, både detta recept och det på soppan kommer från "100 goda gröna rätter" av Barbro Lönnegren som är en fenomenal kokbok. Recepten är enkla och goda, perfekta om man är en ovan matlagare som jag var för några år sen. Boken är inte vegansk men tippar på att de allra flesta recept är lätta att veganisera. Nu ikväll har min kära V varit här och vi åt hallonglass och chokladglass som inte var gjord på kossors bröstmjölk. Det är så genomförbart för alla och envar att äta på detta sätt, faktiskt så är det "bara" att välja andra grejer när man handlar käk. Och det där "bara:t" kan man se på olika sätt. Visst kan det kännas som att det inte är så bara, men samtidigt är det ju faktiskt bara att ta ett annat paket än det vanliga och vänja sig vid dess innehåll. Vi har en gång fått vänja oss vid våra nuvarande matvanor, även om vi inte minns det, och det går att vänja sig vid andra matvanor. Think outside the box, yes box. Imorgon är det fredag. Jag minns en låt i en reklam från ett företag som försökte få svenska folket att äta kyckling på fredagar, som ärtsoppa på torsdagar. Jävla pengakåta empatilösa idioter. |
fredag 20 februari 2009
En nästintill vegansk torsdag
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
That´s the spirit! Har dina knappar hunnit fram?
Hälsar,
vB
Åh, tänk att JAG har introducerat något som faller in under kategorin veganskt och djurvänligt! Jag blir en smula rörd :) Roligt att du tyckte om biffarna också, de var ju iof svåra att Inte tycka om, då till och med Jonas åt en med god aptit ;) Jag saknar ditt trevliga sällskap, kom heeeem - vi börjar om igeeen!
Skicka en kommentar